Veel mensen zitten met deze vraag: pannenset kopen voor inductie of gas? We weten allemaal dat het koken op gas ooit een keer zal stoppen, maar een pannenset voor koken met inductie is natuurlijk duurder. Hieronder geven we tips over het bepalen van de keuze: pannenset kopen voor inductie of gas.

Pannenset kopen voor inductie

Een inductie pannenset kopen is een must als je een inductiekookplaat hebt. De voordelen van een inductie pannenset kopen:

  1. Bij inductiepannen wordt een pan rechtstreeks verhit, zonder dat er onnodig energieverlies kan optreden. Inductiepannen verbruiken daardoor minder stroom, wat goed is voor portemonnee en milieu.
  2. Daarnaast is een inductie pannenset veiliger, onder andere voor kinderhanden, want alleen de bodem wordt warm en niet de zijkanten van de pan.
  3. Bij een inductie kookplaat kun je het dagelijks reinigen van een fornuis veel makkelijker uitvoeren.
  4. De fabrikanten van inductiekookplaten hebben rekening gehouden met de gangbare panmaten, dus de kans dat pannen elkaars ruimte innemen gedurende het koken behoort tot de verleden tijd.
  5. Tot slot kan de pan zeer snel kan opwarmen en er altijd sprake is van een egale opwarming op de panbodem.

Inductie pannensets zijn altijd herkenbaar aan het logo, want reguliere pannen zijn onvoldoende bestand tegen inductiekoken. Maak bij een inductie pannenset altijd de keuze voor een zogeheten tri-ply model. Dit is een aanpak vergelijkbaar met triplex en is een goede supergeleider.

Pannenset kopen voor gas

Het grote voordeel van koken op gas is dat een pannenset van RVS minder duur is dan een pannenset voor inductiekoken. Als je een goed merk kiest, kun je nog lange tijd doen met pannen bestemd voor een gasfornuis. Hierbij drie aankooptips voor een pannenset voor koken op gas.

  1. Zorg voor een hoogwaardige kwaliteit roestvrij staal, zodat er geen putjes en krassen ontstaan. Hierdoor kunnen stukjes van de bodem loslaten of kan voedsel eerder aanbranden.
  1. De meeste pannensets voor gas zijn vaatwasserbestendig. Toch kan zeker bij langdurig gebruik van vaatwastabletten elke pan een steeds doffer uitstraling krijgen.
  1. Een goedkope RVS pan voor koken op gas kan ‘droogkoken’ als er geen of te weinig voedsel in zit. Slechtere pannen kunnen dan een kromtrekkende bodem krijgen.

Conclusie over de vraag pannenset kopen voor inductie of gas

Zoals je kan lezen hangt deze vraag af van diverse zaken. Let bij het kopen van annen voor gas of inductie vooral op de aankoop van een A-merk, als je portemonnee dat toelaat. Het online kopen van een pannenset is een aanrader, dat kan immers vaak voordeliger. Profiteer ook van aanbiedingen van pannensets die soms op internet te vinden zijn.